An analysis for the improvement in the productive process and physical arrangement of a donuts production establishment

Autores/as

DOI:

https://doi.org/10.20397/2177-6652/2023.v23i3.2387

Palabras clave:

layout, spaghetti chart, chronoanalysis, small company, standardization

Resumen

Abstract

Theme: This research proposes a new facility layout for the kitchen of a donut company based on guidelines for Systematic Layout Planning (SLP) and Lean Manufacturing (LM).

Objectives: This paper provides an original small company case study with valuable insights for practitioners interested in layout redesign. The main objective was to analyze the production process of a donut establishment and prepare a layout proposal, identifying points for time optimization and standardization.

Research method: To showcase the application of LM on plant layout design, a donut company’s facility is selected. The information was collected through multiple visits and semi-structured interviews with the company’s staff, as well as examination of relevant company documentations.

Results: Some of the expected results include production costs reduction, unnecessary movements reduction and less arrangement adjustments. The obtained results encourage assuming its transferability to similar situations than bakery and groceries industries.

Conclusions: This paper provides an original industrial case study with valuable insights for the adaptation of the SLP model to reformulate plant designs.

 

Biografía del autor/a

Ane Caroline Fernandes, Universidade Positivo

Possui graduação em Engenharia de Produção pela Universidade Positivo (2022). 

Dhebora Pinho Thomé, Universidade Positivo

Possui graduação em Engenharia de Produção pela Universidade Positivo (2023) e está cursando a pós Planejamento e gestão de negócios pela FAE 

Ester Takashima Ferreira dos Santos, Universidade Positivo

Possui graduação em Engenharia de Produção pela Universidade Positivo (2022) 

Alysson Nunes Diógenes, Universidade positivo

Possui graduação em Engenharia Elétrica pela Universidade Federal do Ceará (2000) e doutorado em Engenharia Mecânica pela Universidade Federal de Santa Catarina (2009). Atualmente é professor assistente e docente do Programa de Pós-Graduação em Gestão Ambiental (PPGAMB) da Universidade Positivo

Citas

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Publicado

2023-10-28

Cómo citar

Fernandes, A. C., Thomé, D. P., Ferreira dos Santos, E. T., & Diógenes, A. N. (2023). An analysis for the improvement in the productive process and physical arrangement of a donuts production establishment. Revista Gestão & Tecnologia, 23(3), 377–390. https://doi.org/10.20397/2177-6652/2023.v23i3.2387

Número

Sección

CASO DE ESTUDO